RIL - News | Forums | Search | Rilpedia | Bibeln | Source

Mexikansk knarkmaffia läser kristen bok "Wild at Heart"

Kristna boken "Wild at Heart" nu obligatorisk litteratur bland mexicanska mördargäng.

I ett nyhetsbrev från TBC den 27/7 2010 refererar man till en artikel i Time Magazine den 28 juni, 2010 på nätet, som redogör för artikeln "Mexikos Meth Warriors" för våldshandlingar av La Familia Michoacana, vars "... gräsliga visitkort är det avhuggna huvudet av en fiende. Det har varit minst 20 halshuggningar i år i deras högborg Apatzingán de la Constitución, en kolonial stad med 100.000 invånare som lever i ständig rädsla för gänget."

Mördarideologi byggd på John Eldredges bok

Nyligen lämnades fyra avhuggna huvuden med ögonbindel - en som tillhör en federal polis - kvar på dess främsta monument med en skylt som varnar folk att "ta en ordentlig titt" på vad som händer med dem som kommer ivägen för Michoacáns pöbel." [1]  Samma grupp har nu sagt att de baserar en del av sin ideologi på John Eldredges skrifter.

Maffians Gudfader och religiös känsla

I en artikel på religionnews.org[2] skriver Alfredo Garcia bland annat att utgående från en osannolik källa baserar La Familia Michoacana (familjen Michoacan) en del av sin ideologi på boken "Wild at Heart" av John Eldredge i Colorado Springs, Colo-baserade "Ransomed Heart Ministries".

Nazario Moreno Gonzalez, känd i Mexiko som "El Mas Loco" (Den Galnaste, The Craziest One), driver La Familia med stel disciplin och pseudo-evangeliska anda. Med det dubbla inflytandet både som politisk och social kraft är La Familia känd i Mexiko, en nation som har plågats med narkotikarelaterade blodsutgjutelse, för extremt våld.

Enligt tidskriften Time, var Moreno Gonzalez medan han skeppade kokain till USA på 1990-talet, påverkad av Latino-evangelikaler och förebilder från maffian i "Gudfadern" filmerna. Senare återvände han till Mexiko med en känsla av religiös motivering - och Eldredges bok.[3]

Boken hittad vid polirazzior

Boken har blivit en central del i La Familia's rekryteringsstrategi och gruppmentalitet. För nyrekrytering vänder sig kartellen till missbrukare på kliniker för drogrehabilitering, där de hjälper dem att övervinna beroenden innan de tvingar dem att delta i gruppen.

Familjevärderingar och religion betonas under rekryteringsprocessen, vilket inkluderar daglig bön i bönegrupper och obligatorisk läsning. Bland de texter man läser finns Eldredge bok, där spanska översättningar har hittats vid polisrazzior på La Familia fästen.

Hoppas förändra

Eldredges teologi bygger på en "muskulös" syn på kristendomen, en som betonar en "autentisk manlighet" som har gått förlorad i modern kristen teologi, sade han.  Centralt för "Wild at Heart" är en bild av människan som krigare, som vill och är kapabel att kämpa striden, rädda den vackra [bruden], samt leva äventyrligt.

Eldredge säger att han har haft blandade känslor rörande gruppens användning av hans bok. "Du vet, först var jag chockad och arg" sade han. Inledningsvis kallade han missbruket av hans "olycksbringande." Men efter att jag har tänkt över det tänker jag att jag är mycket glad över att "Wild at Heart" har funnit sin plats i deras kult eftersom den förhoppningsvis kommer att förändra."

Ond förvrängning

I originalartikeln på religionnews.com återger man Eldridges kommentar:

"Emellertid betonar Eldridge att faran inte ligger i boken utan snarare i den felaktiga användningen av den. Han säger "en kniv i handen på en operationsläkare kan rädda ditt liv. En kniv i handen på en våldsam kriminell han göra slut på det."

"Det onda är inte Wild at heart, säger Eldridge. Det onda är förvrängningen av den."

Guds natur och mänsklig natur

Även på RIL News tror vi att Eldridge är i någon mån missupfattad av de våldsamma mexikanarna .... men riktigt så enkelt som Eldridge framställer saken är det nog inte. 

Istället har Eldridge på ett olyckligt sätt sammanblandat mänsklig natur med en fridsam Anda från Gud som erbjuder människorna fred.

Skrämmande på olika sätt

Men en central del av den anda som Eldridge vill framhäva i sin bok utgörs av ett vädjande till den mänskliga naturens lägre och mer skrämmande instinkter för att tvinga fram respekt för vår "manlighet". Det pågår visserligen just nu ett andligt krig enligt Bibeln men Eldridge vädjar till den mänskliga naturens instinkter att vinna krig genom mänskliga skrämmande anfall och hot. För en rent mänsklig krigare är det viktigt att själv kunna framstå som "skräckinjagande". Men det är inte samma sak som att försvara kvinnor och barn, och sanningen, även till priset av sitt eget liv.

Dock framställer sig även bibelns Gud som "fruktansvärd", men det som orsakar att Gud skrämmer den mänskliga naturen är sanningen och inte hotfull brutalitet.

Jesus - den sanna manliga förebilden

Som kontrast till den mänskliga fallna varianten av macho "manlighet" ser vi Jesus, Guds son, den verkligt manlig förebild som älskar kvinnan/församlingen, även till priset av sitt eget liv. Och denna manlighet närmar sig istället rädda människor med orden "var inte rädda". Och innan han lämnar dem vill han ge dem frid, med orden "min frid giver jag er".

- Vilken kontrast till den "manlighet" som vill framstå som hotfull och skrämmande för andra människor!

C.S. Lewis uppfattade hela bredden av det respektingivande intryck som Herren Jesus vill förmedla om sig själv utifrån två helt olika perspektiv: Från en ödmjuk persons tacksamhet för Jesu självutgivande kärlek, samt från en ond människas skräck för att konfronteras med sanningen samt den dag då räkenskap skall avges för bedrägeri, lögn och våld.

Lewis sade om den manliga förebilden Jesus att han är "Alldeles fruktansvärd. Men helt underbar."

För en utförligare analys av bokens teologiska tveksamheter, se vår artikel "Boken "Wild at heart" - ett teologiskt bottennapp"

Rolf Lampa

rolf.lampa@rilnews.org

 

[1] - http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1997449,00. html#ixzz0tsOwhgu9

[2] - "Våldsamt mexikanskt gäng kapar en amerikansk evangelisk bok" av Alfredo Garcia. (www.religionnews.com/index.php?/rnstext/violent_mexican_gang_hijacks_us_...)

[3] - Boken "Wild at Heart" av John Eldridge (Wikipedia)

0
Ditt betyg: Inget