RIL - News | Forums | Search | Rilpedia | Bibeln | Source
General discussions related to articles and Christian faith
It is currently Wed 26 Feb 2020, 06:12

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Forum rules


Please click here to view the forum rulesPost new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sat 28 Jan 2012, 21:05 

Joined: Mon 15 Jun 2009, 22:38
Posts: 218


Last edited by Rolf Lampa on Sun 29 Jan 2012, 23:32, edited 1 time in total.
Redigera


Share on Facebook Share on Twitter Share on Digg
Top
 Profile Send private message  
 
PostPosted: Tue 31 Jan 2012, 16:45 

Joined: Mon 15 Jun 2009, 22:38
Posts: 218
Artiklarna om psykoterapi och psykologi har väckt reaktioner. Låt mig vara tydlig: Många som verkligen vet vad detta är som kallas psykisk sjukdom, störning eller svaghet, har hört av sig. Många är lättade och glada över budskapet att de varken är "sjuka" eller konstiga på nåt sätt, och att Guds evangelium är tillräckligt för att bära Guds barn genom de svåraste tänkbara saker en människa kan behöva gå igenom.

Men även de som är kritiska har hört av sig. Och flera har missuppfattat saken helt. De har uppfattat att artiklarna försöker säga att "det finns inte några problem". De reagerar eftersom de upplever att de fått hjälp av psykologin (men mer om just den saken en annan gång. Men det är alltså inte det som är budskapet att det inte finns problem (snälla nån...!)

    Budskapet är istället att det som de som verkligen upplever tunga och plågsamma och djupa, djupa problem de behöver få veta att de flesta problem INTE ÄR SJUKDOM i någon klinisk medicinsk mening!

Det är stor skillnad mellan att förneka att problem finns, mot att förneka att problemen beror på "sjukdom." Poängen är att man behöver rätt problembeskrivning för att kunna söka rätt lösning.

Om jag sammanfattar: För den troende (och egentligen för alla människor) är det viktigt att aldrig ERSÄTTA den lösning Gud som har på ett problem som HAN vill lösa (eller hjälpa oss igenom). Och det är här som psykologins sjukdomsstämpling styr bort många på avvägar ifråga om vanliga mänskliga och andliga mognadsproblem.

De felaktiga lösningarna (bl.a. psykoterapi) baserade på gudlösa människors påhittade version om vad människans problem består av förespråkas överallt, idag både på psykavdelningar, familjerådgivning, skolpsykologer och terapeuter - och numera förespråkas det även av kristna församlingar!

Därför vill vi inte göra det här på RIL News, utan istället vi vill försöka förklara hur man hittar de rätta lösningarna. Och vad skillnaden är mellan riktiga hållbara lösningar och de falska felaktiga. Diskussionstråden är öppen.

// Rolf Lampa


Share on Facebook Share on Twitter Share on Digg
Top
 Profile Send private message  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group