RIL News Forum
https://rilnews.org/forums/

Video - Psykologi inom kyrkan
https://rilnews.org/forums/viewtopic.php?f=3&t=132
Page 1 of 1

Author:  Rolf Lampa [ Sat 28 Jan 2012, 21:05 ]
Post subject:  Video - Psykologi inom kyrkan


Author:  Rolf Lampa [ Tue 31 Jan 2012, 16:45 ]
Post subject:  Re: Video - Psykologi inom kyrkan

Artiklarna om psykoterapi och psykologi har väckt reaktioner. Låt mig vara tydlig: Många som verkligen vet vad detta är som kallas psykisk sjukdom, störning eller svaghet, har hört av sig. Många är lättade och glada över budskapet att de varken är "sjuka" eller konstiga på nåt sätt, och att Guds evangelium är tillräckligt för att bära Guds barn genom de svåraste tänkbara saker en människa kan behöva gå igenom.

Men även de som är kritiska har hört av sig. Och flera har missuppfattat saken helt. De har uppfattat att artiklarna försöker säga att "det finns inte några problem". De reagerar eftersom de upplever att de fått hjälp av psykologin (men mer om just den saken en annan gång. Men det är alltså inte det som är budskapet att det inte finns problem (snälla nån...!)

    Budskapet är istället att det som de som verkligen upplever tunga och plågsamma och djupa, djupa problem de behöver få veta att de flesta problem INTE ÄR SJUKDOM i någon klinisk medicinsk mening!

Det är stor skillnad mellan att förneka att problem finns, mot att förneka att problemen beror på "sjukdom." Poängen är att man behöver rätt problembeskrivning för att kunna söka rätt lösning.

Om jag sammanfattar: För den troende (och egentligen för alla människor) är det viktigt att aldrig ERSÄTTA den lösning Gud som har på ett problem som HAN vill lösa (eller hjälpa oss igenom). Och det är här som psykologins sjukdomsstämpling styr bort många på avvägar ifråga om vanliga mänskliga och andliga mognadsproblem.

De felaktiga lösningarna (bl.a. psykoterapi) baserade på gudlösa människors påhittade version om vad människans problem består av förespråkas överallt, idag både på psykavdelningar, familjerådgivning, skolpsykologer och terapeuter - och numera förespråkas det även av kristna församlingar!

Därför vill vi inte göra det här på RIL News, utan istället vi vill försöka förklara hur man hittar de rätta lösningarna. Och vad skillnaden är mellan riktiga hållbara lösningar och de falska felaktiga. Diskussionstråden är öppen.

// Rolf Lampa

Page 1 of 1 All times are UTC + 1 hour [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/