RIL - News | Forums | Search | Rilpedia | Bibeln | Source
General discussions related to articles and Christian faith
It is currently Wed 26 Feb 2020, 00:06

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Forum rules


Please click here to view the forum rulesPost new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
PostPosted: Mon 16 Jul 2012, 22:02 

Joined: Mon 28 Dec 2009, 11:58
Posts: 52
Hej,

Jag har några frågor kring en sak som Jesus säger.

Vi kan läsa följande i Matteus 8:
    1 När han gick ner från berget, följde mycket folk efter honom. 2 Då kom en spetälsk *fram och föll ner för honom och sade: "Herre, om du vill, kan du göra mig ren." 3 Jesus räckte ut handen och rörde vid honom och sade: "Jag vill. Bli ren!" Genast blev mannen ren från sin spetälska. 4 Och Jesus sade till honom: "Se till att du inte talar om detta för någon, men gå och visa dig för prästen och bär fram den offergåva som Mose har föreskrivit, till ett vittnesbörd för dem."

Samt Matteus 9:
    27 Då Jesus gick därifrån, följde två blinda efter honom och ropade: "Förbarma dig över oss, Davids son!" 28 Och när han kom hem, gick de fram till honom. Jesus frågade dem: "Tror ni att jag kan göra detta?" De svarade: "Ja, Herre." 29 Då rörde han vid deras ögon och sade: "Som ni tror skall det ske med er." 30 Och deras ögon öppnades. Jesus sade strängt till dem: "Se till att ingen får veta detta." 31 Men de gick ut och spred ryktet om honom i hela det området.

Varför säger Jesus att dessa inte får berätta om detta för någon?

//Christoffer Lampa


Share on Facebook Share on Twitter Share on Digg
Top
 Profile Send private message  
 
PostPosted: Tue 17 Jul 2012, 12:44 

Joined: Mon 28 Dec 2009, 11:58
Posts: 52
Hittade ett annat ställe i Markus 1 som kanske kan förklara varför Jesus inte ville att man skulle berätta något:

    40 En spetälsk kom fram till honom och föll på knä och bad: "Om du vill, så kan du göra mig ren." 41 Jesus förbarmade sig över honom, räckte ut handen och rörde vid honom och sade: "Jag vill. Bli ren!" 42 Genast försvann spetälskan och han blev ren. 43 Därefter skickade Jesus bort honom och sade strängt: 44 "Se till att du inte talar om detta för någon, men gå och visa dig för prästen och bär fram det offer som Mose har föreskrivit för din rening, som ett vittnesbörd för dem." 45 Men mannen gick sin väg och började ivrigt berätta om det som hade hänt och gjorde saken känd vida omkring, så att Jesus inte längre öppet kunde gå in i någon stad utan måste vistas ute i ödemarken. Och det kom folk till honom från alla håll.


Quote:
så att Jesus inte längre öppet kunde gå in i någon stad utan måste vistas ute i ödemarken.


Men sen fann jag ett annat ställe Mark 5:
    18 När han steg i båten, bad mannen som hade varit besatt att han skulle få följa med honom. 19 Men Jesus tillät det inte utan sade: "Gå hem till de dina och berätta för dem allt vad Herren har gjort med dig och hur han förbarmade sig över dig." 20 Mannen gick då och ropade ut över hela Dekapolis* allt vad Jesus hade gjort med honom. Och alla förundrade sig.

Nu sade Jesus istället att han skulle berätta ALLT vad Herren hade gjort.
Kan det vara för att Jesus var på väg bort från stället. Alltså samma sak skulle inte hända som i Mark 1 när han inte längre öppet kunde gå in i en stad. utan måsta vistas ute i ödemarken.

// Christoffer Lampa


Share on Facebook Share on Twitter Share on Digg
Top
 Profile Send private message  
 
PostPosted: Tue 17 Jul 2012, 21:49 

Joined: Mon 15 Jun 2009, 22:38
Posts: 218
Christoffer Lampa wrote:
Matteus 8:
    ... mannen ren från sin spetälska. 4 Och Jesus sade till honom: "Se till att du inte talar om detta för någon, men gå och visa dig för prästen och bär fram den offergåva som Mose har föreskrivit, till ett vittnesbörd för dem."

Varför säger Jesus att dessa inte får berätta om detta för någon?


En ganska utbredd uppfattning är att Jesus hade minst 2 skäl att säga som han sade.

Mose lag reglerade "friskintyg"
För det första så var spetälska på grund av sin smittsamhet starkt reglerad i Mose lag, och den en gång blivit förklarad "oren" (dvs smittad) var en en person som andra höll sig på avstånd från. För att en spetälsk skulle kunna bli accepterad i samhället behövde denne först bli friskförklarad av prästen, och då kunde även övriga samhället acceptera personen. Här har vi egentligen två skäl, det första skälet var att Jesus inte ville förbigå Mose lag och det andra skälet var helt enkelt omsorgen om personen så att denne genom en officiell friskförklaring verkligen skulle bli accepterad som, frisk av sin familj och sin släkt.

Sjukförklaring, se 3 Mos 13:9
Friskförklaring, se 3 Mos 13:13 samt 3 Mos 14:2

Inte alltid främsta syftet
För det andra (eller tredje) så har underverk inte särskilt övertygande effekt på många som skulle ha behövt ta Jesus på allvar. Jesus visste att sådant snarare väcker skepsis hos hos vissa, även om det väckte nyfikenhet hos andra. Underverk har inte och har aldrig haft syftet att väcka en frälsande tro.

Det är mycket viktigt att notera det sistnämnda om underverken. Bibeltexterna säger nämligen att kraftgärningar och underverk skulle bekräfta att apostlarna verkligen var sända av Gud. Men apostlarna var inte sända för att göra underverk utan för att vittna om och undervisa om Guds frälsning.

En del kan aldrig acceptera detta enkla faktum, trots att bibelns klartext på många ställen visar att underverk INTE var en självklarhet hos alla. Vissa ansågs ha gåvan, men inte ens de apostlar som sägs ha utfört stora under gjorde alltid bruk av denna gåva när de hade kunnat använda den utan att missbruka den. Ett exempel är Paulus som uppmanar Timoteus att använda vin på grund av en mage som tydligen ständigt krånglade. Varför lade inte Paulus bara händer på Timoteus och botade honom?

Vi vet kanske inte säkert varför Paulus inte gjorde det, men en fullt rimlig anledning vore att syftet att underverk övertyga (nya) människor om att apostlarna verkligen var utsända av Gud och verkade på Guds uppdrag, det syftet skulle inte ha uppfyllts av att apostlarna utförde helandetjänster åt varandra.

Effektivare i det tysta
En tredje orsak som Jesus kan ha haft att i vissa fall uppmana enskilda att inte säga något kan ha varit en kombination av ovanstående (nämligen risken för tråkigheter om de inte blev trodda, vilket också hände med mannen som var född blind som sedan utsattes för rena trakasserier av de religiösa ledarna) samt det faktum att Jesus ville hinna göra vissa saker i en trakt innan det hann bli alltför mycket uppståndelse kring hans person.

Avundsjukan hos andliga auktoriteter brukade ju visa sig ganska fort när ryktet började gå och då kunde de i vissa fall vara praktiskt att först hinna göra ett visst "grundarbete" med att nå fram till ett antal enskilda personer innan uppståndelsen hann sprida sig och judarna han mobilisera ett öppet motstånd mot honom. Kort sagt kunde det vara effektivare att få arbeta en tid i det tysta. Du antydde också ett sådant skäl i ditt senaste inlägg.

Ok, dessa var de skäl jag för egen del känt till sedan tidigare, men det kan naturligtvis finnas fler skäl som inte jag hört talas om.

// Rolf Lampa


Share on Facebook Share on Twitter Share on Digg
Top
 Profile Send private message  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group