RIL - News | Forums | Search | Rilpedia | Bibeln | Source
General discussions related to articles and Christian faith
It is currently Fri 03 Jul 2020, 18:52

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Forum rules


Please click here to view the forum rulesPost new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Fredsbevarning
PostPosted: Wed 12 Dec 2012, 21:06 

Joined: Wed 08 Sep 2010, 15:27
Posts: 15
Finns det några exempel eller fall i bibeln där någon försöker bevara fred eller hindra ondska/bråk/krig eller kommer i mellan för att stoppa pågående tråkigheter. Hoppas ni förstor vad jag menar.

Undrar också om det finns fall där någon person tvivlar eller något sådant, ställen som handlar om tvivel är också okej. Allt annat än stället med Tomas tvivlaren. Tackar i förväg


H. Daniel Asplund


Share on Facebook Share on Twitter Share on Digg
Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Fredsbevarning
PostPosted: Sun 16 Dec 2012, 15:17 

Joined: Mon 15 Jun 2009, 22:38
Posts: 218
D.Asplund wrote:
Undrar också om det finns fall där någon person tvivlar eller något sådant, ställen som handlar om tvivel är också okej. Allt annat än stället med Tomas tvivlaren.
Fredsmäklare
Ett exempel på fredsbevarare som kommer i tankarna är Abigail, dvs den kvinna som senare blev Davids första hustru. Abigail introduceras i bibeltexten med följande ord:

  "Mannen hette Nabal, (betyder 'dåre', 'ondskefull' ) och hans hustru hette Abigail. Hustrun hade ett gott förstånd och ett skönt utseende; men mannen var hård och ondskefull; och han var en avkomling av Kaleb. " (1 Sam 25:3)

Abigail gjorde allt hon kunde för att avstyra att David i sin vrede över Nabals förolämpningar tog hämnd på Nabal och hans hus. Nabal självdog efter en kort tid och Abigail blev därefter Davids hustru.

Det finns många fler exempel. Gud uppmanar i GT sitt folk att erbjuda fred (men fred är förstås inget som kan uppnås ensidigt):

  5 Mos 20:10 När du kommer till någon stad för att strida mot den, skall du först erbjuda den fred.
  5 Mos 20:12 Men om den inte vill ha fred utan vill föra krig mot dig, skall du belägra den.

Tvivlare
En person som jag personligen förknippar med en särskild form av "tvivel" är Gideon. Gideons tvivel verkade dock inte klandras av Gud, som istället utan knot eller förebråelser besvarade Gideons vädjanden till Gud om att bekräfta tidigare uttalanden av Gud som Gideon dock hade börjat känna osäkerhet kring). Jag tänker förstås på när Gideon testade med ullen om ullen eller marken var torr efter en natt ute på marken:

  Dom 6:36 Och Gideon sade till Gud: "Om du verkligen vill... såsom du har lovat,
  Dom 6:37 så se nu här: jag lägger denna avklippta ull på tröskplatsen; ifall dagg kommer allenast på ullen, under det att marken eljest överallt förbliver torr, då vet jag att du genom min hand skall frälsa Israel, såsom du har lovat."
  Dom 6:38 Och det skedde så,

Och så vidare. Det finns ibland ett sunt tvivel, som medför att man i viktiga avgörande frågor känner ett starkt behov av att se till att man inte luras av sin egen inbillning eller av missförstånd.

Kanhända att Gideons osäkerhet (eller tvivel) i detta fall handlade om en sund insikt om att man kan få saker helt om bakfoten? Gud verkade i alla fall inte bli upprörd över Gideons frågor.

Fri Modighet
Är Gud en ynkrygg?

Det kan säkert förvåna någon att ställa frågan på det sättet, men en aspekt av Gideons osäkerhet, om vi uppfattar det rätt genom att tro att osäkerheten även handlade om hans eget omdöme, är att Gideon uppenbarligen inte accepterade de tvivel och den osäkerhet han kände. Tvivel paralyserar en människa. Det gör oss svaga och tar all handlingskraft ifrån oss. Och oavsett om vi talar om andliga eller naturliga sammanhang är det "omanligt" att fega ur.

Och om Gideon hade resignerat under tyngden av sina tvivel hade han aldrig heller lagt fram saken inför Gud på sådant dristigt eller "framfusigt" sätt som han gjorde (av texten ser vi att han kände sig besvärad av att tvingas fråga Gud på detta sätt).

Gideon verkade helt enkelt inte kunna stå ut med sig själv och den försvagning som tvivel orsakar, han accepterade inte att bara lägga av och skylla på sina egna tvivel som ursäkt för att fega ur inför en uppgift som han visste skulle påverka så många människor. Det spelar i sammanhanget ingen roll att det ifråga om den svåra uppgiften var Gud själv (och inte Gideon) som skulle leda striden, uppgiften var ändå skrämmande och utmanande nog på grund av den mänskligt sett övermäktiga fienden. Gideon gjorde i så fall rätt som såg till att först göra sig av med sin egen försvagande ynkedom (dvs sina tvivel) så att han sedan kunde ta sig an sin uppgift med full kraft och genom sitt exempel också stärka andra i tron på den Gud som skulle hjälpa dem genom svårigheterna.

Vi behöver söka befrielse från tvivel och istället få fri _ modighet. Eller frimodighet som vi vanligen säger.

// Rolf Lampa


Share on Facebook Share on Twitter Share on Digg
Top
 Profile Send private message  
 
 Post subject: Re: Fredsbevarning
PostPosted: Tue 18 Dec 2012, 19:11 

Joined: Wed 08 Sep 2010, 15:27
Posts: 15
Okej, vad skulle då en osund tvivel/osäkerhet vara? Tack

Quote:
Det finns många fler exempel.
Du får gärna säga alla du har. :)

H. Daniel Asplund


Share on Facebook Share on Twitter Share on Digg
Top
 Profile Send private message  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group