RIL - News | Forums | Search | Rilpedia | Bibeln | Source
General discussions related to articles and Christian faith
It is currently Sun 17 Feb 2019, 02:32

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Forum rules


Please click here to view the forum rulesPost new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
PostPosted: Fri 07 Jan 2011, 23:45 

Joined: Mon 15 Jun 2009, 22:38
Posts: 218
Vad betyder "Herrens mun"?

Appropå detta med att granska och bedöma[1]. Eftersom någon placerat ut en viss predikan på en församlings webbsida (och länkat till den) kan det behöva påpekas att det smugit sig in ett litet fel i predikningen.

Mot slutet av predikan berättas om hur Josua, tillsammans med andra ledare av folket, hade tagit nya beslut utan att fråga "Guds mun" och då gick det dåligt för dem alla. Men så uppges (i talet) plötsligt att "Herrens mun" skulle motsvaras av folkets röst, dvs att Josua och ledarna skulle ha behövt lyssna till folkets mening som grund för beslutet. Frågan är då? Kan folkförsamlingen avgöra vad som är Guds vilja?

Om det verkligen kan vara så att "Herrens mun" motsvaras av "folket" kan dock bäst avgöras av Bibelns egna ord. Nedan några verser som visar vad Bibeln säger om "Herrens mun":

  - "De satte honom i förvar, för att få ett bestämt uttalande från HERRENS mun. Och HERREN sade till Mose: För ut hädaren utanför lägret..." (3 Mos 24:12)

Hm. Det låter inte som om Mose gick just till folket och frågade... Men vi läser vidare:

  - "Han ödmjukade dig och lät dig hungra, och han gav dig manna att äta, en mat som varken du eller dina fäder kände till, för att han skulle lära dig förstå att människan lever inte bara av bröd, utan av allt som utgår från HERRENS mun." (5 Mos 8:3) (Även Jesus citerar ju slutet av denna vers)

Och:
  - "Hednafolken skall se din rättfärdighet och alla kungar din härlighet. Du skall få ett nytt namn, som HERRENS mun skall bestämma. " (Jes 62:2 )

  - "Men om ni vägrar och är motsträviga, skall ni förtäras av svärd, ty så har HERRENS mun talat. " (Jes 1:20 )

  - "HERRENS härlighet skall uppenbaras, alla människor skall tillsammans se den. Ty HERRENS mun har talat." (Jes 40:5)

Och följande text är extra tydlig om att det kanske ändå inte är just "folket" som är "Herrens mun"... :

  - "Vem är så vis att han förstår detta? Och till vem har HERRENS mun talat, så att han kan förklara varför landet har blivit så fördärvat, förbränt som en öken där ingen färdas? HERREN svarade: Jo, därför att de har övergivit min undervisning som jag gav dem. De har inte lyssnat till min röst och inte följt den, (Jer 9:12, 13)

Tänkvärt, tänkvärt. Men vi fortsätter.

  "Om du hindrar din fot på sabbaten att göra vad du har lust till på min heliga dag, om du kallar sabbaten din lust och förhärligar den till HERRENS ära, om du förhärligar den genom att inte gå egna vägar och inte göra vad du har lust till eller tala tomma ord,
  då skall du fröjda dig i HERREN, och jag skall föra dig fram över landets höjder och låta dig njuta av din fader Jakobs arvedel. Så har HERRENS mun talat. "
  (Jes 58:13, 14)

Och till sist:

  - "Så säger HERREN Sebaot: Lyssna inte på orden från de profeter som profeterar för er, ty de bedrar er. Sina egna hjärtans syner talar de, inte vad som kommer från HERRENS mun." (Jer 23:16)

Slutsats

Det framgår ganska tydligt av texterna ovan att det inte finns stöd i Bibeln för att folket skulle motsvara "Herrens mun". Men så kan det gå när man växer upp i en socialistisk demokrati där man oövertänkt kan råka få för sig att demokrati är något som Gud hittat på.

Guds rike leds för övrigt av vår konung och Herre, Jesus Kristus. Demokrati betyder "folkstyre". Men de kristna har en konung, Herren Jesus. Och styresskicket i Guds rike skulle därför idag snarare kallas "konungarike".

Men på Josua tid var Israel närmast ett "Domarstyre", och man hade profeter som inhämtade anvisningar av Gud. Profeten Jeremia fick anvisningar om vilka kriterier en profet måste uppfylla för att få agera som "Guds mun"

  "Därför säger HERREN så: Om du vänder om, skall jag låta dig komma tillbaka och du skall få tjäna mig. Om du skiljer det äkta från det oäkta skall du få vara som min mun. Detta folk skall då vända tillbaka till dig, men du skall inte vända tillbaka till dem. " (Jer 15:19)

Edit: I texten särskiljs Jeremia tydligt ifrån folket (båda nämns i samma vers), vilket tydligt visar att just folket inte var Guds mun.

Ett år sedan - Vila i frid

Jag sätter inte ut någon länk till det aktuella talet, och nämner inte heller talarens namn. Han är nämligen död. Exemplet visar på bland annat nödvändigheten av att pröva ALLT som undervisas, men också att låta de döda vila i frid. Talaren kan nämligen inte längre själv rätta till sitt misstag. Därför hoppas jag att de som lagt ut predikningen funderar en gång till på om det är så lämpligt att publicera ett tal efter talarens död. Manna tenderar att mögla rätt snabbt.

Men ämnet "demokrati" och "folkstyre" inom Guds rike är trots missuppfattningen rykande aktuellt. Just denna typ av missuppfattning är ju ganska utbredd (...) och därför kan nu även aktuella missförstånd redas ut, inklusive det gamla misstaget i predikningen från 1983.

Och eftersom talaren dog för nästa exakt ett (1) år sedan (den 22:a Juli 2009) vill jag passa på att säga; Frid över talarens minne.

// Rolf Lampa

[1] - 2 Krön 19:7


Last bumped by Rolf Lampa on Fri 07 Jan 2011, 23:45.


Share on Facebook Share on Twitter Share on Digg
Top
 Profile Send private message  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 1 hour [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group