RIL News

Besök Noas Ark i verklig storlek

Publicerad: 2010-12-10

Upplev Babels torn och Noaks ark i full skala i besökspark med bibeltema som planeras i Kentucky, USA.

I Grant County i delstaten Kentucky planerar en bibeltrogen organisation att bygga upp en kopia av Noas ark i full skala. Arken beräknas kosta cirka 900 miljoner kronor (cirka 125 miljoner dollar) och kommer att byggas helt i trä.

Organisationen Answers in Genesis (AiG), välkänd företrädare för skapelsefrågor i USA, är en av initiativtagarna till projektet som drivs av det icke vinstdrivande företaget ArkEncounter. Answer in Genesis är kända över hela världen även för sitt skapelsemuseum (Creation Museum) på över 6.500 kvadratmeter som invigdes i Maj 2007 och tog de första två åren emot cirka 715.000 besökare.

Syftet med skapelseorganisationer som AiG och CMI (creation.com) är att hos den moderna människan återupprätta respekten för Guds ord och Jesus både som skaparen av universum samt försonaren. Museet och besöksparken skall visa hur de historiska händelserna i Bibeln gör anspråk på att redogöra för konkret verklig historia.

Naturlig storlek

Parken kommer att innehålla en kopia av Noaks Ark i naturlig storlek (7 481 kvadratmeter). Avsikten är att försöka göra en så naturtrogen kopia som möjligt med ledning av Bibelns information om arken.

Den färdiga arken kommer att vara den största timmerbaserade trästrukturen som byggts i Nordamerika.

Kritiker har redan börjat ondgöra sig över parkens religiösa tema. Organisationen bakom idén avser att finansiera bygget genom donationer.

Utmärkt sjöduglighet

Med ledning av moderna kunskaper om konstruktion av oceangående fartyg,  samt de uppgifter om skrovets mått och egenskaper som kan utläsas ur Bibeln, kan man dra slutsatsen att arken var konstruerad för att driva fritt på öppet hav samt försedd med ett skrov med proportioner som gav goda egenskaper mot rullning.

Arken bedöms ha haft förmågan att klara av havsvågor med en höjd av uppåt trettio (30) meter (länk).

Öppnar 2014

Delstaten Kentuckys guvernör Steve Beshear beräknar att parken kommer att generera omkring 900 jobb och avser att bistå projektet med omkring 40 miljoner dollar i skattelättnader. Kritiker invänder mot att statliga pengar kommer att används till ett religiöst projekt.

Rolf Lampa

rolf.lampa@rilnews.org

Fler artiklar på temat "Noas ark":

Jorden dränkt at underjordiska vattenkällor

Länkar:

ArkEncounter.com

Creation Museum, (Rilpedia)